Aardwarmte alleen maar voordelen

Bergmans Bergeijk was twaalf jaar geleden een van de eerste bedrijven die aardwarmtesystemen installeerden in Nederland. Voor Chris Bergmans, directeur van het bedrijf, viel daarmee alles op zijn plek. Het installeren van aardwarmtesystemen sluit prima aan bij de andere werkzaamheden. Daarnaast kan Chris Bergmans hiermee zijn ervaring met grondboringen en kennis van installatietechniek perfect combineren.

Het is alweer zestig jaar geleden dat een oom van Chris Bergmans het bedrijf startte. Hij begon als smid en zorgde in het dorp voor bijna alles wat met techniek te maken had, zoals paardenhoeven beslaan en handwaterpompen installeren. Voor dat laatste deed hij grondboringen, iets wat Bergmans Bergeijk tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Twintig jaar nadat Chris’ vader de zaak had overgenomen, werd Chris er zelf directeur. Het loodgieters- en installatiewerk bouwde hij af en hij ging zich steeds meer richten op bodemwerkzaamheden. Dit jaar is projectleider Geert Mentink het bedrijf komen versterken. Hij heeft een opleiding milieutechnologie afgerond op de universiteit van Wageningen en tien jaar ervaring als projectleider.

Aardwarmte, grondboringen en bronbemalingen

Nu zijn de belangrijkste werkzaamheden van Bergmans Bergeijk: aardwarmtesystemen, grondboringen en bronbemalingen. Een bijzonder project dat Bergmans Bergeijk recent uitvoerde, was het tijdelijk verlagen van de grondwaterstand in het Stadionkwartier, naast het PSV-stadion in Eindhoven. Dit was nodig voor de aanleg van de drie lagen tellende, ondergrondse parkeergarage, met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter per verdieping. Nu gebruikt Bergmans Bergeijk deze installatie voor het project Stack in Breda. Mede dankzij de technische expertise van Elektro Theuws uit Westerhoven kan het bedrijf deze gecompliceerde bronbemalingen op afstand per computer aansturen en monitoren.

Brandweerputten en grondkeringen

Ander werk dat Bergmans Bergeijk regelmatig uitvoert, is het slaan van brandweerputten op bedrijventerreinen. “Eigenaren van bedrijfspanden zijn er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat er voldoende bluswater is”, legt Chris Bergmans uit. “Voorheen zag je vaak een grote vijver voor de ingang, maar met de huidige grondprijzen is dit zonde van het geld en de ruimte. Het is veel beter om een brandweerput aan te leggen. Bovendien weet je dan zeker dat er altijd voldoende bluswater is.” Een andere belangrijke activiteit van Bergmans Bergeijk is het plaatsen van berlinerwanden, zodat de grond ernaast niet instort. Deze wanden worden bijvoorbeeld gebruikt bij het bouwen van kelders. Dit geeft de veelzijdigheid van het bedrijf aan: of het nu gaat om 5 of 17.000 vierkante meter, Bergmans Bergeijk doet het allemaal.

Vooruitstrevend

Het succes van Bergmans Bergeijk komt voort uit de voortdurende drang om te vernieuwen. Dat het bedrijf vooroploopt op het gebied van techniek, bewijst de boorinstallatie die Chris samen met landbouwmechanisatiebedrijf Frakoo uit Bergeijk doorontwikkelde. Hij vertelt: “Vanwege het succes van de aardwarmtesystemen moeten we steeds sneller gaan werken. Ik heb daarom een computergestuurde boorinstallatie ontwikkeld, die veel handelingen van de boormeester overneemt. Hiermee behouden wij de voorsprong op onze concurrenten.” Vroeger boorde Bergmans hoogstens een gat per dag, met deze machine ligt het record op maarliefst zeven boorgaten van honderd meter op één dag. Deze boorinstallatie wordt gebruikt bij het aanleggen van aardwarmtesystemen.

Kennis en ervaring

“Aardwarmte is echt een groeimarkt”, vertelt Bergmans. “Tegenwoordig hebben ook bedrijven door dat een dergelijk systeem heel interessant is. Kantoorpanden moeten namelijk meer gekoeld dan verwarmd worden en koelen via een aardwarmtesysteem is veertig keer goedkoper dan met een airconditioning.” Bergmans Bergeijk was een van de eerste bedrijven in Nederland die een aardwarmtesysteem kon aanleggen. Het past namelijk perfect bij Chris, die opgroeide met grondboringen en een opleiding installatietechniek volgde. Projectleider Geert Mentink vertelt dat Chris mede door zijn achtergrond in de installatietechniek het bronnensysteem perfect kan afstemmen op het verwarmingssysteem en de warmtepomp. “Die combinatie kunnen wij heel goed maken omdat we de juiste kennis in huis hebben. De doorsnee grondboorder beperkt zich tot het boren van collectors. Wij gaan hier verder.” Daarmee doelt Mentink op de adviezen die ze geven. “Van tevoren kijken we wat de beste oplossing is en eventueel komen we met een alternatief.” Daarnaast is de jarenlange ervaring van Bergmans Bergeijk met grondboringen ideaal. Chris: “Wij weten in de hele regio wat de bodemsamenstelling is. Dat geeft ons een voorsprong qua snelheid én kwaliteit.

Voordelen aardwarmte

Ook thuis heeft Chris Bergmans een aardwarmtesysteem. Hij is er wildenthousiast over: “Een aardwarmtesysteem is enorm comfortabel, want het is een complete klimaatbeheersing. Het zorgt ervoor dat het klimaat in elke ruimte, 24 uur per dag, optimaal is. Daarvoor hoef je niets te doen. Een ander voordeel is dat je er geen onderhoud aan hebt.” Mentink vertelt nog een ander pluspunt: “Het is een milieuvriendelijk systeem. Met het verbranden van gas komt kooldioxide vrij, met aardwarmte niet. Bovendien ben je niet langer afhankelijk van steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen.” Hoewel de instapkosten hoger zijn, is het systeem op de lange termijn een stuk goedkoper. Hoe meer de energiekosten stijgen, des te sneller de investering wordt terugverdiend. Geert: “Op dit moment ligt de gemiddelde terugverdientijd tussen de vijf en tien jaar. Het is een toekomstbestendige investering die zichzelf terugverdient.”

 

Bekijk hier het artikel in De kempen in Bedrijf

 

© Bergmans Bergeijk | Aardwarmtesystemen Grondboringen en bronbemalingen