Aardwarmte en bodemenergie zijn hernieuwbare energiebronnen en een uiterst doeltreffende en duurzame manier om gebouwen te verwarmen in de winter, maar ook om te koelen in de zomer.

De verandering van energiebehoefte

In de jaren ’60 is in Nederland een uitgebreid netwerk van gasleidingen aangelegd. Huishoudens konden op die manier overstappen van kolen naar gas om in hun energiebehoefte te voorzien. Naast het comfort bood gas ook het voordeel dat het veel schoner te stoken was dan kolen. Inmiddels realiseren we ons dat ook gas een milieubelasting oplevert in de vorm van CO2-uitstoot en bovendien geen oneindige energiebron is.

Aardwarmtesystemen als duurzame oplossing

Aardwarmte is één van de belangrijkste oplossingen voor het energievraagstuk en bovendien de meest comfortabele. Een aardwarmtesysteem zorgt namelijk voor zowel verwarming als koeling. Door in de winter uw pand te verwarmen met aardwarmte wordt ‘koude’ in de bodem opgeslagen. Dat is fijn omdat u dat in zomer juist kunt gebruiken om uw huis comfortabel te koelen. Waarmee tegelijkertijd weer warmte in de bodem wordt opgeslagen voor in de winter. Zo wordt de bodem gebruikt als opslag van warmte en koude. Een goed ontworpen aardwarmtesysteem put de bodem dus niet uit maar behoudt juist de balans!

Volgende